Genelde hamur mayalamak bilen için çok kolay, bilmeyen insan için ise çok zordur. Evde herkes çok beğendi ve çok pratik bir tarif. Bu yüzden ben de sizlerle paylaşmak istedim.
Bazıları ne var pastaneden alıveririz diye düşünebilir bu tür şeyleri. Ama evde yapmak gibisi yok inanın. Hem insanı rahatlatıyor o hamuru yoğurmak, ortaya güzel bir şeyler çıkması. Herkes tarafından beğenilmesi ise zaten tarif edilemez bir duygu. Üstelik çok daha sağlıklı, bence kalori değerleri de daha düşük oluyor evde yapılanların çünkü yağını ayarlayabiliyorsunuz, miktarlar sizin elinizde. Evet artık verelim tarifimizi ;
1,5 su bardağı süt
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 yemek kaşığı kuru maya
3.5 bardak un
ÜZERİ İÇİN
1 soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı susam
1 tatlı kaşığı çörek otu
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
YAPILIŞI : Sütümüzü ılıtıp içine mayamızı ve şekerimizi ilave ediyoruz. Onları biraz mayalanması için bekletiyoruz. Daha sonra diğer malzemeler ile birlikte karıştıralım. Unu eleyerek koymakta her zaman fayda vardır unutmayın. Hamurumuzu güzelce karıştırıp yoğurmaya başlıyoruz. İyice yoğurmamız lazım ki her taraf mayalansın. Biraz ele yapışır tarzda yumuşak bir hamur olması lazım. Sonra ben yoğurduğum kabın üstüne bir poşet geçirip üstünüde havlu ile kapatıyorum ve yaklaşık 40-50 dk kadar bekletiyorum. Ve çok güzel mayalanmış bir hamurunuz oluyor. Sonra bizimkiler biraz daha kalın ve yumuşak sevdikleri için avuç içi kadar büyüklükte hamurlar alıyorum ve çok fazla hamur ile oynamadan hemen yuvarlak bir şekil veriyorum. İçine yağlı kağıt koyduğum tepsime diziyorum. Ortalama 5 tane sığıyor benim tepsime toplam 10 tane oluyor. Sonra üstüne hazırladığım soğanlı ve salçalı malzemeden sürüyorum. 150 derece fırında yaklaşık 15-20 dk pirişiyorum. Herkesin fırını farklı olduğu için sürekli kontrol etmekte fayda vardır. Zaten güzel kokular yayılıyor. İşte hepsi bu. Herkese afiyet olsun...

2 yorum:
Ellerine sağlık, güzel görünüyor.
merhaba , teşekkürler yazı için
Yorum Gönder